Ce este RSS?
Îți place să fii mereu la curent cu ultimele știri și cu noutățile din domeniile care te pasionează? Ți se pare obositor să intri zilnic pe o grămadă de siteuri ca să vezi ce informații noi au mai apărut, mai ales că din tonele de articole proaspăt apărute doar o mică parte ți se par suficient de interesante ca să merite citite integral? Atunci e clar că RSS este pentru tine – îți va ușura enorm munca.
Ce este RSS? E un acronim pentru Really Simple Syndication și reprezintă o metodă de a accesa într-o manieră foarte comodă articolele nou apărute pe siteurile pe care le urmărești. Nu mai e nevoie să intri pe rând pe fiecare din siteurile în cauză ca să cauți articolele noi, pentru că RSS face să vină ele la tine, astfel că le poți vedea pe toate într-un singur loc.
Cum accesez noutățile prin RSS?
Ai nevoie de o aplicație cu rol de client pentru RSS. Ea poate fi o aplicație specializată (care seamănă oarecum cu un client de mail cum e de exemplu Microsoft Outlook / Outlook Express sau Mozilla Thunderbird), sau o aplicație web cum ar fi Google Reader care se accesează prin intermediul browserului. O aplicație specializată poate fi mai comod de utilizat, în schimb o aplicație web îți oferă avantajul de a putea accesa noutățile oriunde te-ai afla, dacă ai un browser cu acces la internet. Cu Google Reader, de exemplu, trebuie doar să intri pe http://www.google.com/reader, te autentifici și gata, te apuci de citit. Dacă te interesează accesibilitatea știrilor oriunde te-ai afla ar trebui să iei în considerare și utilizarea unui client RSS pe un dispozitiv mobil cum ar fi un smartphone sau un tablet/netbook/notebook.
Ca aplicație specializată ți-aș recomanda FeedDemon – un mare plus al ei este că știe să se sincronizeze cu Google Reader, așa că o poți avea instalată pe mai multe calculatoare (pe computerul desktop de acasă, pe cel de la birou, pe notebook) și indiferent de pe care dintre ele intri să citești știrile vei vedea același lucru ca și din interfața web a lui Google Reader. Și unde mai pui că este și gratuită (motiv pentru care în colțul din stânga jos o să vezi o micuță reclamă însă chiar și așa spațiul oferit de ecran este mai bine valorificat decât la Google Reader).
Să mă abonez prin RSS sau prin e-mail?
Multe siteuri îți oferă și posibilitatea abonării prin e-mail sau înscrierea la un newsletter. Cum știi să alegi varianta care ți se potrivește cel mai bine?
Abonarea prin e-mail sau înscrierea la newsletter (care vine tot prin e-mail) sunt mai simple (nu te legi la cap cu RSS-ul dacă nu știi cu ce se mănâncă și nu ești dispus să înveți) dar au unele dezavantaje. Cum nu multă lume dorește să primească un mesaj e-mail pentru fiecare articol nou-apărut (la ritmul în care apar articolele ai avea mereu căsuța plină și te-ar apuca durerile de cap), abonamentele prin e-mail sunt în general de tipul “daily/weekly digest”, ceea ce înseamnă că vei primi un singur mesaj e-mail cu toate știrile apărute în ziua / săptămâna respectivă. Asta înseamnă că există o întârziere inevitabilă între momentul apariției articolelor și momentul în care tu afli despre ele.
Abonarea prin RSS are, în schimb, mai multe avantaje față de abonarea prin e-mail, cele mai importante dintre ele fiind următoarele:
- articolele noi apar în fluxul de știri cu o întârziere nu foarte mare (dependentă de clientul RSS dar în general nu mai mare de 1-2 ore);
- poți scana vizual doar titlurile articolelor, urmând să le deschizi numai pe cele care ți se par interesante (pe acestea le și poți marca pentru a le regăsi ușor mai târziu când ai mai mult timp să le citești);
- clientul RSS îți marchează vizibil articolele încă necitite ca să le deosebești ușor de cele deja citite;
- e mult mai convenabil să ai o interfață separată și specializată pentru citit știri/noutăți în loc să ți se aglomereze căsuța de mail cu mesaje de la tot felul de siteuri unde te-ai abonat.
Pe scurt, dacă urmărești multe siteuri de știri/noutăți pe care apar zilnic o grămadă de articole, poți să uiți de abonarea prin email dacă nu vrei să-ți dai singur foc la valiză. În cazul ăsta clar RSS e pentru tine. Vei vedea diferența: e ca de la pământ la cer.
Iar dacă ești o persoană activă care și comentează frecvent articolele citite și dialoghează cu ceilalți comentatori, s-ar putea să vrei să te abonezi prin RSS la fluxurile de comentarii ale articolelor, să le poți urmări convenabil din clientul RSS.
Cum mă abonez la fluxurile RSS?
Siteurile pe care apar articole noi cu o anumită regularitate pun la dispoziție unul sau mai multe așa-numite fluxuri RSS (RSS feeds) accesibile clientului RSS. La fel ca și în cazul paginilor web, fiecare flux este accesibil la un anumit URL. Pentru a căuta fluxurile RSS uită-te pe site după binecunoscuta pictogramă portocalie cu simbolul RSS (simbolul este același însă pictograma poate fi afișată în diverse variante, în funcție de fantezia web-designerului). Ea este de regulă afișată într-un loc vizibil. Acolo vei găsi fluxurile RSS oferite de site: în general se oferă un flux global prin care se accesează toate articolele nou-apărute pe site, însă în afară de acesta siteurile mari mai pun la dispoziție și fluxuri specializate, corespunzătoare unor secțiuni ale siteului, pentru cei interesați doar de noutățile din secțiunile respective.
Când faci clic pe link-ul corespunzător fluxului browserul îl încarcă de pe site și, presupunând că folosești un browser contemporan, vei vedea o pagină în care apare un preview al fluxului și ești întrebat cu ce client RSS dorești să te abonezi la el. În caz că browserul îți afișează o pagină albă cu un text neinteligibil care începe cu ceva de forma:
<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<?xml-stylesheet type=”text/xsl” media=”screen” href=”/~d/styles/rss2full.xsl”
atunci înseamnă că el (browserul) nu recunoaște conținutul respectiv ca fiind RSS (probabil e un browser mai vechi) și nu știe să-ți ofere posibilitatea să te abonezi. În cazul ăsta fie schimbi browserul cu unul mai nou fie adaugi manual URL-ul fluxului în clientul RSS (cu copy&paste din toolbar-ul de navigare) pentru a te abona.
Browserele mai noi detectează prezența fluxurilor RSS pe o anumită pagină și oferă posibilitatea de abonare la RSS prin intermediul unei pictograme RSS afișate chiar în toolbar-ul de navigare, în dreapta URL-ului paginii curente sau oricum undeva într-un loc vizibil.
Acestea fiind zise, sper că în final te-am convins de utilitatea RSS-ului, caz în care îmi doar rămâne să-ți doresc Spor la citit!