Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Ecran rezistiv vs. capacitiv

Image may be NSFW.
Clik here to view.
touchscreen capacitiv vs rezistiv
Dacă intenționezi să-ți cumperi un nou telefon, există o șansă mare ca acesta să fie echipat cu ecran tactil, mai ales că numărul de modele care dispun de touchscreen se află într-o continuă creștere. Oricum, dacă nu ai mai avut până acum un telefon cu un astfel de ecran, trebuie să te avertizez că există câteva lucruri importante pe care trebuie să le ai în vedere. Cel mai important aspect al ecranelor tactile este faptul că există două tipuri utilizate cu preponderență în industria dispozitivelor mobile: rezistive și capactive. Experiența generată de fiecare tip în parte este atât de diferită încât niște indicii asupra mecanismului funcționării acestora sunt mai mult decât binevenite.

Cum funcționează ecranele rezistive și cele capacitive – principalul factor diferențiator dintre cele două este modul în care acestea detectează prezența degetului (sau a unui obiect exterior):

  • Image may be NSFW.
    Clik here to view.
    detaliere tehnologie ecran rezistiv
    tehnologia rezistivă funcționează prin înregistrează porțiunii unde este aplicată o presiune prin apăsare; un touchscreen rezistiv este construit prin suprapunerea mai multor straturi, cel superior flexând sub presiunea degetului sau a unui stylus, apăsând astfel stratul imediat inferior și închizând un circuit electric care indică telefonului zona ecranului unde este aplicată o presiune; acest tip de ecran este ideal pentru utilizarea în locațiile industriale unde utilizatorul ar putea purta mănuși sau pentru o persoană cu disabilități fizice care ar putea folosi o alternativă personalizată de mouse pentru a opera dispozitivul.
  • Image may be NSFW.
    Clik here to view.
    Prezentare tehnologie ecran capacitiv
    tehnologia capacitivă
    nu se bazează pe detectarea presiunii ci folosește electrozi pentru a înregistra proprietățile conductive ale obiectelor, cum ar fi degetele; deci, ecranele tactile capacitive nu au nevoie de apăsarea unui obiect solid pe suprafața acestora deși vor reacționa doar la anumite obiecte – de exemplu acestea nu funcționează cu un stylus obișnuit. Acest tip de ecran este recomandat pentru situațiile care necesită viteză mare de răspuns și durabilitate ridicată, cum ar fi kioskurile de informare publice sau terminalele de vânzare electronice. Această alternativă necesită prezența unui obiect organic (acoperit cu piele) pentru a funcționa.

În practică, datorită acestor diferențe esențiale, tipul de touchscreen folosit este aproape instantaneu recunoscut. Cel mai faimos telefon din ultimii ani, iPhoneul celor de la Apple folosește un ecran capacitiv, ceea ce ajută enorm la oferirea acelei experiențe foarte plăcute în privința manipulării tactile a acestuia.

Datorită faptului că ecranele capacitive au nevoie de un contact fizic foarte ușor pentru a înregistra o acțiune acestea sunt foarte sensibile atunci când în preajma lor se află un deget (sau mai multe), în comparație cu cele rezistive care nu ar avea nici o reacție la o atingere ușoară. Pentru a mai reduce din acest handicap, unele modele mai recente de telefoane cum ar fi Nokia N97, HTC Tatto sau Samsung Jet sunt echipate cu ecrane tactile rezistive care sunt mult mai sensibile la atingere decât cele din generațiile anterioare.

La o primă vedere s-ar putea concluziona că ecranele capacitive sunt net superioare celor rezistive care vor muri mai devreme sau mai târziu dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple deoarece touchscreenurile rezistive au avantajele lor. Cel mai mare avantaj al acestora din urmă este acela că oferă potențial pentru mai multă acuratețe (în combinație cu un stylus). În plus, acestea nu se bazează pe proprietățile organice ale degetelor pentru a putea fi operate, putând fi mânuite cu aproape orice, ceea ce le face pretabile pentru a fi folosite în medii cu temperaturi extreme care presupun folosirea unor mănuși.

Problema integrării cu sistemul de operare:

Bineînțeles că acuratețea contează doar dacă gadgetul îți oferă oportunitatea de a o folosi. De când iPhoneul a făcut ca atingerea ușoară a ecranului un standard în materie de touchscreenuri – orice altceva părând demodat – sistemele de operare pentru smartphoneuri au evoluat în sensul oferirii de suport pentru ecranele capacitive având icoane mai mari și o mai bună integrare a gesturilor făcute cu degetul (pe suprafața ecranului, nu în aer).

Windows Mobile a fost întotdeauna un jucător important pe piața telefoanelor dotate cu un ecran rezistiv (atât din cauza vechimii sistemului de operare cât și a vârstei mai mare pe care o au ecranele rezistive care sunt folosite de prin 1995) dar chiar și noul Windows Phone 7 se pare că va promova modul de interacțiune introdus de Apple.

Deci, chiar dacă ești un utilizator ocazional sau intenționezi să trimiți tone de emailuri ori să editezi documente alegerea nu este chiar atât de simplu de făcut, motiv pentru care am făcut un tabel în care sunt prezentate caracteristicile și avantajele/dezavantajele fiecărui tip în parte:

Touchscreen rezistiv Touchscreen capacitiv
Vizibilitate în interior De regulă foarte bună. De regulă foarte bună.
Vizibilitate la lumina zilei De regulă foarte proastă, stratul exterior reflectând prea multă lumină ambientală. De regulă foarte bună.
Sensibilitate la atingere

Este nevoie de exercitarea unei presiuni pentru ca straturile ecranului să intre în contact, acțiune care poate fi exercitată cu degetele (chiar acoperite de mănuși), unghii, stylus, pix etc. Stylusul este necesar și util pe piețele din Asia și oriunde gesturile și recunoașterea caracterelor este importantă.

Chiar și cel mai ușor contact realizat de degetul bogat în electroni cu sticla ecranului este suficient pentru activarea sistemului sensibil. Nu funcționează cu obiecte neînsuflețite, unghii sau degete acoperite cu mănuși. Prin urmare, scrierea de mână este dificil de realizat.

Precizie

Acuratețea oferită este egală cu numărul de pixeli sau cu rezoluția ecranului, după cum se poate observa când desenăm cu un stylus, caracteristică utilă pentru recunoașterea caracterelor și în cazul unor interfețe cu elemente de control minuscule.

Teoretic, acuratețea se apropie de câțiva pixeli dar în practică aceasta este serios limitată de mărimea fizică a amprentei, ceea ce face dificilă apăsarea cu precizie a oricărui element sau selectarea unui lucru care are o mărime mai mică de 1cm2.

Costuri Ieftine de produs și de implementat în dispozitivele mobile.

Cu siguranță mai scumpe decât ecranele rezistive cu un procent cuprins între 10% și 50% depinde de sursa informației. Pe un smartphone de top costul suplimentar nu este atât de important, dar echiparea unui telefon mediu cu ecran capacitiv i-ar putea crește nejustificat prețul, devenind astfel prohibitiv.

Suport pentru multitouch Inexistent, deși există mai multe inițiative de reproiectare a ecranelor rezistive astfel încât acestea să fie capabile de multitouch. Depinde de implementare și de softwareul folosit, cu toate că este folosit de iPhone și de Google Nexus One – deși nu fără niște dispute legale pe motive de încălcarea unor standarde patentate.
Durabilitate

Prin însăși modul de construcție, ecranele rezistive sunt echipate cu un strat superior care este suficient de maleabil pentru a putea flexa și reveni în cazul apăsărilor, ceea ce înseamnă că acest tip de ecran este sensibil la zgârâieturi și alte distrugeri minore. De asemenea, un ecran rezistiv pierde gradual din precizie și necesită recalibrări mai dese.

Ca plus, un strat rezistiv montat peste un ecran de plastic face ca dispozitivul să fie per ansamblu mai robust datorită proprietății de flexare și absorbire a șocurilor provocate de căzăturile de la înălțimi mici.

Stratul exterior al ecranului este fabricat de regulă din sticlă, care este pretabilă la spargere în caz de impact. Cu toate acestea, sticla este mai rezistentă la zgârâieturi și pete.

Igienă

Datorită faptului că se poate folosi un stylus sau unghia pentru operare, potențialul ca amprentele, grăsimea de pe deget sau germenii să fie transferați pe suprafața ecranului este mai mic.

Atingerea deplină a ecranului este necesară pentru operare, dar existența stratului exterior de sticlă înseamnă că ecranele capacitive sunt foarte ușor de șters.
Condiții de mediu

Nokia a anunțat că Nokia 5800, ca de asemenea toate telefoanele lor, vor funcționa fără probleme la temperaturi cuprinse între -15°C și +55°C și la orice nivel de umiditate existent pe planetă.

Temperaturile tipice de operare sunt 0°C până la 35°C și necesită cel puțin 5% umiditate pentru realizarea efectului capacitiv.

Concluzii

Datorită îmbunătățirii sensibilității ecranelor rezistive și a apariției unor gadgeturi mai ieftine echipate cu ecrane capacitive sunt speranțe că problemele inerente ale touchscreenurilor vor fi rezolvate. Dar, dacă vrei să-ți foloseși mai mult degetele și urăști stylusul, recomandarea mea este un telefon cu ecran capacitiv.

Deși titlul articolului ar sugera că există o competiție între cele două tehnologii sau chiar un război, adevărul este că cele două sisteme sunt mai degrabă alternative și complementare decât adversare, fiecare dintre acestea având avantajele și dezavantajele ei. Acesta este și motivul pentru care mă aștept ca numărul telefoanelor lansate în viitor care vor avea ecran rezistiv să fie aproximativ egal cu cel al telefoanelor echipate cu ecran capacitiv.

Eu sper că am reușit să prezint plusurile și minusurile fiecărei tehnologii, de aceea sunt convins că cine spune despre ecranul capacitiv că este mai bun are o viziune superficială asupra problematicii (deși recunosc că este mai nou și mai sexy datorită în principal lui iPhone). Dar mai există suficient potențial de exploatat în tehnologia rezistivă iar timpul va dovedi dacă am dreptate sau nu.

Iată și un clip video în care sunt efectuate niște teste comparative între cele două tehnologii:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48